Ремонтът и строителството са най-изгодни през зимата
2010-12-07

- Българинът не е свикнал да ремонтира и строи през зимата, смята, че сезонът не е подходящ. Дали това наистина е така?

- Точно есенно-зимният период е най-подходящ и най-изгоден за ремонт! Заради големите отстъпки, които клиентът може да получи, продиктувани от общия спад на работата в бранша през този сезон. Клиентът само може да спечели от ремонт през зимата. Първо, че става по-бързо, защото единици ремонтират сега, а не хиляди, както е в топлото време. Второ, драстично е по-евтино, поради слабото търсене на тази услуга. Както навсякъде така и в строителния бранш търсенето определя предлагането. За това сега клиентът плаща около 20 % по-малко отколкото през лятото.

Ниските температури въобще не влияят на качеството на изпълнение. Особено при ремонти от вътрешен тип – на апартаменти, къщи, офиси, заведения, това са затворени помещения, които могат да бъдат отоплени. Единствено през есенно-зимния сезон съхненето е по-бавно. Ако през лятото при 35 градуса една шпаклована стая съхне за ден-два, то през зимата с печка или калорифер, които дърпат влагата, съхне за 3 дни. За всички останали процеси при стандартен ремонт на жилище – като В и К, поставяне на дограма, на фаянс и теракот, санитария, боядисване и др. няма значение дали е топло или студено. 

„АЙ ДИ ЕЛ” първа предложи на пазара ремонтът като комплексна услуга, а не за всяко нещо да се търсят отделни майстори, за това сроковете за изпълнение са съкратени няколко пъти. По този начин един основен ремонт на жилище може да приключи за 2 седмици, а не за 2 месеца. А едно „освежаване” на дома може да стане и през почивните дни /при денонощна работа/, когато човек отива на ски уикенд, например.

 

- Как стои въпросът при строителството?

- Зимното време при грубите строежи, строежът на еднофамилни къщи, другото перо, с което се занимава нашата компания, усложнява само работата на строителите, но не влия върху цената за клиента. Напротив – дори е по-евтино за него, заради по-малкото търсене през зимата! От гледна точка на качеството на работата сезонът също не влияе. Съвременните технологии си имат всички нужни добавки, зреенето на бетона по никакъв начин не се нарушава, нито се компрометират арматури. Единствено при температури под нулата не може да се зидат вътрешни зидове, но такива дни през зимата в нашия регион са само няколко. При предварителен график това време може да се използва за други строителни работи, като наливане на плоча със специални добавки против замръзване, например. Тези добавки естествено оскъпяват продукта, но това е за наша сметка. Клиентът плаща договорената  предварително цена, която подчертавам отново, е по-ниска от тази през летния сезон. Искаме да работим през зимата, за да постигнем по-голяма заетост на кадрите и по-висока степен на експлоатация на инвентара, който струва милиони. 

Не се страхувайте, ремонтирайте и стройте през зимата. Това по никакъв начин не влошава качеството на крайния продукт. Най-важното -  получавате по-ниска цена и по-кратък срок на изпълнение!


 

Михаил ИВАНОВ, собственик на строителна компания „АЙ ДИ ЕЛ”

Интервю на Катя ХРИСТОВА