„АЙ ДИ ЕЛ” ви праща на почивка, докато ремонтира дома ви
2011-06-24

Строителната компания назначава нови работници и отчита 60 на сто ръст на поръчките 

Интервю с Михаил Иванов, собственик на строителна компания „АЙ ДИ ЕЛ” (IDL)

 

- Г-н Иванов, строителните фирми масово съкращават работници, а Вие назначавате, буквално сте феномен на пазара. Как успявате по време на тази убиваща бранша криза да бъдете успешни и печеливши?

Наистина през тази година увеличихме списъчния състав на „АЙ ДИ ЕЛ” с 30 процента като продължаваме да назначаваме работници. Това е вследствие на повечето поръчки за ремонти и строеж на еднофамилни къщи. Със 60 процента се увеличи обемът на работа през януари – юни 2011 г. в сравнение със същия период на 2010 г. А как успяваме?  Както във всяка криза има хора, които изплуват от нея и има хора, които тя поглъща. Строителният сектор е като всеки друг – предлага продукт, който трябва да се хареса на потребителя. Продаването на този продукт зависи от самите фирми. В момента, заради свръхголямото предлагане, клиентите са много по-взискателни и капризни. За това ние се стремим да се отличим от другите като създаваме услуги, насочени към голям брой хора и то такива услуги, които до сега не е имало на пазара. Ние първи в страната предложихме ремонта като комплексна услуга - една фирма извършва всичко, а не  майстори на парче. Ние първи въведохме гаранции за свършената работа и поддържане на всичко създадено и инсталирано от нас. Хората знаят, че могат да ни се обадят по всяко време и проблемът ще бъде отстранен в рамките на 24 часа. Въведохме и разсрочено плащане без оскъпяване. Предложихме и комплексни услуги в строителството на еднофамилни къщи – от търсенето на парцела,  асистирането при осигуряването на кредит от банки, наши партньори,  до изпълнението на дома във вид, в който само трябва да си събуите обувките и да влезете. Поемаме спряването с  бюрокращината – тичането по инстанциите, издаването на строителните разрешения, свързването с ВиК и електроснабдяването . Предлагаме комплексна услуга с точно фиксирана цена, за точно определен срок от време и параметри.

Това ни отличи от останалите на пазара и ни направи по-конкуретноспособни. Това са икономически принципи. Аз съм икономист по образование. Въпреки, че работя в строителна компания, управлявам с икономически, а не със строителни похвати. 

- Предлагате и много екстри на клиентите.

Промоциите са част от маркетинговите подходи за привличане на клиентите в една пазарна икономика. Човек трябва да бъде стимулиран. Всеки един има определена сума пари, която трябва да похарчи. За това трябва да срещне някой, който да му даде предложение как да ги похарчи. Да, той е решил да прави ремонт, но не е наясно точно как. За това правим консултации, посочвайки точно колко ще струва всичко и колко време ще отнеме. Ние сме единствената фирма , която не взима пари за това да отиде на място да огледа обекта, да подготви оферта, въпреки, че всичко това коства средства и време за нас. За да ни се доверят клиентите трябва да виждат в наше лице приятели, а не търговци, които на всяка цена трябва да вземат парите. 

През юли и август стартираме поредната инициатива – всички клиенти, на които правим ремонт през тези месеци, ще бъдат изпратени на почивка на българското Черноморие за наша сметка през времето на ремонта. Ако ремонтът е 3 дни, почива 3 дни, ако е 20 дни, отива за 20 дни на море. Да видим какво ще кажат скептиците, които твърдят, че фирмите нарочно бавят сроковете за ремонт. Ние имаме интерес да върнем по-бързо клиента, защото плащаме почивката му.

- Част от портфолието на фирмата е строеж на еднофамилни къщи. Има ли поръчки?

Пазарът на еднофамилните къщи тепърва ще се разработва по-сериозно.  Хората трябва да знаят, че една еднофамилна къща в тузарските райони в подножието на Родопите, излиза на цена, колкото апартамент в центъра на Пловдив. С тази разлика, че апартаментът ще е с реална квадратура 100 кв.м, а къщата е 200 кв.м и с половин декар двор, например.  Построяването на еднофамилна къща със закупуването на парцела излиза около 80 000 евро. При това завършена „до ключ”.  Такава къща става за 6 месеца – с проектирането и всичко. Има банка, която е гарант между клиента и „АЙ ДИ ЕЛ” – парите се освобождават, когато къщата е готова, така клиентът не поема никакъв риск при инвестицията.  

 

- Вашата прогноза за строителния бранш?

Скоро няма да излезе от кризата, но и цените няма да станат по-ниски. Просто няма накъде да се свалят. За 2-3 години надниците паднаха със 100 процента, от 60-70 на 30-35 лева, което намали и крайната цена на строителната услуга. На пазара останаха предимно качествените строители. Така клиентът сега получава , хем, по-качествена работа,  хем на по-ниска цена.